Wat doet de zorgcoördinator?


De zorgcoördinator heeft vaak contact met jou. Bijvoorbeeld over de voortgang of invulling van de begeleiding of over jouw ontwikkeling als begeleider. Maar wat doet een zorgco nog meer? Aan het woord is Merel Glorie. Zij heeft sociaal pedagogische hulpverlening gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam en is zorgco bij Inzowijs.

Merel vertelt...

“Tijdens mijn opleiding heb ik stage gelopen binnen het speciaal basisonderwijs, op een behandelgroep voor kinderen tussen de drie en zeven jaar met gedragsproblemen en als gezinscoach. Dit vond ik allemaal zo interessant dat ik na mijn afstuderen nog niet precies wist welke richting ik op wilde. Dat ik iets binnen de jeugdzorg wilde doen was wel duidelijk geworden tijdens het uitstroomprofiel tot jeugdzorgwerker. Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik als zzp’er kinderen met een beperking begeleid in de thuissituatie. Een soort mini-Inzowijs dus! 

Een half jaar later ben ik naast mijn zzp-werk begonnen als intensief ambulant gezinsondersteuner. Toen heb ik ontzettend veel geleerd in het begeleiden van allerlei complexe gezinnen. Uiteindelijk ben ik na een mooie reis door Zuidoost-Azië vanaf maart 2018 gestart als zorgcoördinator bij Inzowijs.”

Inzowijs in Utrecht

“Tijdens mijn start bij Inzowijs is mij gevraagd of ik me zou willen richten op de regio Utrecht. Inzowijs is al jaren in deze regio werkzaam maar dit was maar een klein onderdeel van de organisatie en er was geen duidelijk aanspreekpunt. Langzaamaan heb ik de coördinatie van alle lopende begeleidingen in Utrecht en omgeving overgenomen en nieuwe begeleidingen opgestart. Inmiddels wordt Inzowijs hier steeds bekender!”

Mijn taken

“Als zorgcoördinator heb je veel verschillende taken. Je regelt en coördineert de zorg voor de gezinnen die in jouw caseload zitten. Gemiddeld heb je als zorgcoördinator 50 gezinnen waar je de zorg voor faciliteert; vanaf de intake tot de uitstroom van cliënten en alles wat daartussen zit. Denk aan: het regelen van een indicatie, gesprekken voeren met andere betrokken hulpverleners, selecteren van een passende begeleider voor een gezin, schrijven van een begeleidingsplan en een plan van aanpak voor de begeleiding, monitoren en evalueren van het proces. Je moet als zorgcoördinator goed op de hoogte zijn van wat er in een gezin speelt en hierop anticiperen. Ook het coachen van begeleiders is een belangrijke taak. Naast dat het werk als begeleider ontzettend leuk is, zul je ook weleens voor lastige keuzes komen te staan. Het is belangrijk om te weten dat je dan altijd bij jouw zorgcoördinator terechtkunt!”

Neventaken

“Naast de gezinnen waar je de zorg voor regelt, kun je ook neventaken hebben. Omdat ik het aanspreekpunt ben voor Utrecht sta ik daar iedereen te woord, voer ik sollicitatiegesprekken met begeleiders, zorg ik dat het koppelproces tussen cliënt en begeleider goed verloopt en ben ik aanwezig bij netwerkbijeenkomsten en op promotiemarkten. Verder zit ik in de personeelsraad. Deze diversiteit aan taken maakt het werk als zorgcoördinator nooit saai.”

Handige eigenschappen

“Je moet als zorgcoördinator goed kunnen plannen en organiseren en meerdere ballen in de lucht kunnen houden: lijntjes uitzetten, processen monitoren en evalueren. Gesprekstechnieken zijn ook belangrijk, net als reflecteren. Daarnaast is het uitstralen van de Inzowijs-visie een pre in je werk als zorgcoördinator!”