Tips voor de afsluiting


Ook jouw begeleiding stopt uiteindelijk een keer. Maar hoe sluit je dit nu goed af, zodat zowel jij als het gezin hier tevreden op terugkijken? Wij geven je graag enkele handige tips.  

Betrokkenen informeren 

De begeleiding loopt ten einde. Samen met jouw zorgcoördinator stem je af hoe je deze boodschap brengt aan alle betrokkenen. Denk hierbij uiteraard aan ouders, verzorgers, school en eventuele andere instanties. Kijk ook waarom de begeleiding stopt, hoe het daarna verdergaat en op welke manier je deze boodschap brengt aan jouw cliënt.

Gesprek met het kind

Bereid vervolgens een gesprek voor met de cliënt waarin je aankondigt dat de begeleiding gaat stoppen. De einddatum bespreek je met jouw zorgcoördinator, cliënt en andere betrokkenen. Ook is het van belang om de reden van het stoppen te benoemen, zodat hier duidelijkheid over is en hij of zij zich het vertrek niet persoonlijk aantrekt. Daarnaast benoem je jouw eigen emoties, om zo het kind de kans te geven die van hem of haar ook uit te spreken. Indien dit lastig is, kun je altijd zoeken naar andere mogelijkheden voor gevoelsreflecties door bijvoorbeeld te tekenen.

Het afscheid

Vraag bij het afsluiten van de begeleiding ook hoe het kind tegen het afscheidsmoment aankijkt. Je kunt eventueel een passend symbolisch afscheid afspreken, bijvoorbeeld door elkaar een tekening, knutselwerk of een kaartje te geven. Tot slot is het belangrijk om uit te vragen of de cliënt na de beëindiging van de begeleiding een persoon of manier heeft om om te gaan met eventuele emoties. Denk aan een vertrouwd iemand in de omgeving, een mentor of een dagboek. Dit kan ervoor zorgen dat hij of zij minder snel geneigd is contact met jou op te nemen na het afsluiten van de begeleiding. Maak hier duidelijke afspraken over met elkaar.

Vragen?

Bij twijfels of vragen, trek altijd even aan de bel bij jouw zorgcoördinator. Hij of zij is er om jou te coachen en te ondersteunen waar dat nodig is.